Historicus Ewoud Kieft verzorgt Vrijheidslezing

Voor het vierde jaar op rij organiseren de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en het Boekhuis rond Bevrijdingsdag een Vrijheidslezing die verleden en heden met elkaar verbindt. Na Alexander Münninghoff, Margriet Brandsma en Peter Hein is het woord dit jaar aan historicus Ewoud Kieft.

Hitler, het nazisme, Mein Kampf: elke dag wordt er honderden keren naar verwezen, in opiniestukken en verhitte Twitter-discussies, vaak meer als scheldwoorden dan dat we ze proberen te begrijpen als onderdelen van onze eigen Europese geschiedenis. De meest confronterende vragen over de opkomst van het nazisme worden vaak liever vermeden. Hoe heeft de nazi-partij in de jaren twintig en dertig zoveel aanhang kunnen krijgen? Wat zagen miljoenen Europeanen in Hitler en zijn ideeën?

Mein Kampf
Om deze vragen te beantwoorden besloot historicus en schrijver Ewoud Kieft Mein Kampf minutieus door te spitten. De antwoorden brachten hem tot een persoonlijke confrontatie met Hitlers ideeën, waarbij geschiedenis en actualiteit samenkomen.

Ewoud Kieft
Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef een proefschrift over het Oorlogsenthousiasme van 1914. Zijn boeken werden genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs. NRC verkoos hem tot een van de toonaangevende schrijvers van 2017. Hij werkt momenteel aan zijn eerste roman, over de rol van kunstmatige intelligentie in de nabije toekomst.

De lezing op maandag 7 mei vindt plaats in Buurthuis Hornmeer, Dreef 1 in Aalsmeer. Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan de Dreef. Aanvang is 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree: € 5,- per persoon. Kaarten reserveren kan bij het Boekhuis: boekhuis@boekenhof.nl, tel. 0297-324454 of in de winkel aan Zijdstraat 12.

Foto: Ewoud Kieft (fotograaf: Jelmer de Haas)

Gepubliceerd: 17 april 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×