2 april 2017

Erik Kreike

'Charme van gemeentepolitiek is dat het dicht bij de burger staat'

Naam: Erik Kreike
Programma: 
Radio Aalsmeer Politiek (R.A.P.)
Functie: 
programmamaker, presentator

Deze keer de jonge hond van R.A.P. Het programma Radio Aalsmeer Politiek. Erik studeerde politicologie en zorgt twee donderdagen per maand samen met Sem van Hest voor goede politieke uitzendingen. Betrokken en gedegen.

Sfeer: Aan de 'bieterballen' bij het Tuinhuis. Spraakwaterval van beide kanten. Zoals altijd.

Erik, waarom ben je vrijwilliger bij Radio Aalsmeer?
Ik ben Aalsmeerder. Dan kun je er niet wonen maar je bént Aalsmeerder. Radio kwam op mijn pad. Het is een cadeautje dat je in je schoot geworpen krijgt. Daar ben ik ingerold. Het ging heel snel: ik knipperde met mijn ogen en dacht: 'Waar ben ik nou?' en toen zat ik bij de radio.
Ik kom uit een middenstandsgezin en politiek was nooit ver weg. De familie Kreike is behoorlijk betrokken. Ik dacht...we kunnen op elke verjaardag wel van alles vinden van de politiek en er de nodige kritiek op hebben (meestal terecht). Maar dan? En nu? Daarom ben ik ook politicologie gaan studeren. Want hoe gaat dat nou binnen zo'n gemeente?

Wat heb je met radio?
Ja, ik luister toch wel heel veel radio. Nee, ik luister niet voor de muziek. Iedereen die in mijn auto stapt zet ook standaard muziek op. Ik luister vaak naar BNR of Radio 1. Meestal luister ik nieuws en actualiteiten want daar word je een beetje wijzer van. Nee, niet alles is boeiend. Maar ik heb twee weken 'verlof' en dat is voor de top 2000. Dan luister ik alleen maar muziek. Daar ga ik dan ook een middag voor zitten om die lijst in te vullen.

Wat is je lievelingsprogramma op de radio?
Ik vind Stand.nl op NPO Radio 1 altijd wel grappig. Omdat dan mensen, die over dat onderwerp expert of lijdend voorwerp zijn, worden uitgenodigd. Het mooiste is dan als er wordt ingebeld. Dan krijg je een fijne dwarsdoorsnede van de samenleving te horen. Prachtig! Je hebt dan iemand als de spreekwoordelijke Annie uit de Takkenstraat die zegt dat het allemaal de schuld is van de overheid. Dat is een beetje de onderbuik van de samenleving en daar moeten die mensen in de studio dan op reageren. Soms hebben de bellers ronduit ongelijk. Het gaat met wisselend succes. Soms is die onderbuik ook wel gegrond. Mooi die synergie. Dan komen die twee werelden heel dicht bij elkaar.

Welk programma maak je?
Radio Aalsmeer Politiek in het nieuwe jasje. Nu op de donderdag en met inhoudelijke verandering. Niet meer één partij maar juist iets meer dynamiek erin. Raadsleden van meerdere partijen aan tafel of iemand uit het College. En sinds kort is er een politiek panel.  Kortom: Wat spannender, wat scherper, maar niet op de persoon.

Wat heeft je programma voor nut?
De charme van de gemeentepolitiek is dat het dicht bij de burger staat. Dichter dan het Rijk, de provincie of welke bestuurslaag ook. Zeker de afgelopen jaren met grote decentralisaties. De gemeente gaat nu over nóg meer dan voorheen. Ik vind dat de burger hier zowel actief als passief/informatief bij betrokken moet worden.  Voor een goed functionerende democratie heb je scherpe geesten nodig die bewust naast de politiek blijven staan.

Wat is goede radio?
Brede radio. Zeker politiek gezien moet het een instapmodel zijn. Je hoeft niet alle stukken gelezen te hebben om Radio Aalsmeer Politiek te snappen. Maar graag wel radio zodat iemand die wél ingelezen is er óók wat nieuws uit kan halen. Begrijpelijke radio die niet oppervlakkig is. Het mag wat diepgang hebben. Graag zelfs! Een interview of discussie mag wat fel en scherp zijn, maar wel met een glimlach. Daarna elkaar de hand geven en het gevoel hebben: 'Die wil nog wel een keer terug komen'. Dat! Een veilige omgeving.

Wat is de kick van radio maken?
Het ís gewoon heel leuk. Dat je terugkomt en thuis zit en je gewoon niet kan slapen! Niet omdat je koffie op hebt maar omdat je denkt 'Dit was écht vet!'  Radio Aalsmeer gaat in de bloedvaten van Aalsmeer. En zo kom je op de meest verrassende plekken terecht waar je zelf niet zo 1, 2 ,3 zou zijn. Typische Aalsmeerse dingen. Die locatie-uitzendingen zoals de kunstroute en de Pramenrace vind ik echt heel gaaf.

Lievelingsliedje Erik Kreike
We hadden het net over de top 2000. Wat ik daar structureel op nummer 1 invul is Conquest of Paradise van Vangelis. Eigenlijk is daar helemaal geen tekst op. Mijn vader kocht dat Cd’tje een paar maanden nadat mijn opa overleden was. Het is behoorlijk bombastisch. Op een of andere manier heeft dat liedje wat met mij gedaan. Mijn opa had doorzettingsvermogen en een enorme visie. Kreikes zijn niet makkelijk. Als iets beter kan, dan moet het ook beter. En dat heb ik ook wel in me. Ik ben niet op mijn mondje gevallen en heb ook wel ideeën.

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×