19 oktober 2015

Joke Wegman

'Belangrijk dat je goed kunt luisteren'

Naam: Joke Wegman
Programma:  eerste uur 'Weekendmagazine' op de zaterdag met kunst, cultuur en Aalsmeers nieuws én 'W. op Zondag' van 1 tot 2 met vooral liedjes uit de jaren 50-60- en 70
Doet: Programmamaakster
Ook druk met:  schilderen, koor, pianospelen

We spreken Joke op een zaterdagmiddag. Een huiskamer in het nieuwe Oosten van Aalsmeer. Een kopje thee en twee parkieten op de achtergrond.

Hoe begon je bij de radio?
Ik lijk heel erg op Jopie, de zus van mijn moeder. Ze had ook een goede stem. Als kind wilde ik zangeres worden. Twintig jaar terug zei mijn man Cor tegen Piet van Groen: “Joke heeft een goede stem voor de radio.” Drie weken later werd ik met de auto opgehaald en schoof ik aan bij het programma van Jan Peterse: Info Lokaal. Eerst meeluisteren. Later meepraten. Ik ben een individualist. Radio gaat me makkelijk af. Ik kán niet zonder muziek. We hadden thuis in de jaren 40 een platenspeler en als ik thuiskwam had mijn moeder altijd plaatjes opstaan. Ze draaide klassiekers zoals de Mills Brothers en Leo Fuld ( een Joodse zanger)  Het was een spannende tijd bij Radio Aalsmeer in het begin. Ik zat ook naast Martin Verbeek en die nam me dan op zaterdag mee naar het Wapen waar al zijn cabaretvrienden zaten. Eigenlijk moest ik nog naar de slager. Dan ging ik aan een gelagje (wijn met ijs). Erg gezellig. Nee, het was niet moeilijk toen als vrouw bij de radio. Er waren er meer. Vooral bij levensbeschouwelijke programma’s en je had Ria Lievaart bij de sport.

Wat heb je allemaal gedaan bij Radio Aalsmeer?
O, ik heb plakboeken vol! Twintig jaar zit ik nu bij Radio Aalsmeer. Zoveel gedaan. Een hele leuk programma was Bareuh en Wegman. Vreselijk gelachen in die tijd. Ik heb heel veel radio gemaakt. Veel ook live buiten. Tuurlijk was het soms ook wel huilen in de platenkast. Maar ik heb nooit opgegeven. Never nooit niet.

Wat was je gaafste Radio Aalsmeer uitzending ooit?
Heel trots ben ik over een Radio Aalsmeer project dat heet: Aalsmeer vereeuwigd. Initiatief Van Cock Bareuh, Jan Peterse en o.a. ook Constantijn Hoffscholte. We zonden hele bijzondere gesprekken uit en belichten het verleden van Aalsmeer. Van 1900 tot nu. Het is nog niet af. Mooi project. Is ook nog te koop in het Boekhuis. De uitzendingen met Joris Linsen en Willeke Alberti waren ook geweldig.

Wat maakt een programmamaker goed?
Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren. Dat is echt één van de vereisten. En dat je op het juiste moment je mond opendoet. Soms is iemand aan de lijn zenuwachtig of niet goed geïnformeerd. Dan moet je het gewoon overnemen. Nee, ik luister mijzelf nooit terug. Dan denk ik: “Dat is een vreemde mevrouw. Dat ben ik niet”.  Wat geweest is, is geweest”.

Wie is je radioheld?
Sem van Hest op de zaterdagochtend. Maar ook Jan Peterse vroeger. De rust en kalmte zelf en altijd to the point. Jan van Grieken ook natuurlijk. Wat hij voor het handbal heeft gedaan. Hij deed dat geweldig. Van het nieuwe team ben ik erg gecharmeerd van Frank Nederveen. Hij is 32. Leuke stem, leuke jongen. Hij weet mooie verhalen te vertellen en weet in te springen op mijn muzieksmaak. Bijvoorbeeld door nieuwe versies van dat plaatje te laten horen. Maar ook Kim Maarse en Eric Spaargaren doen het hardstikke goed! Oh… en Anne van Egmond en Tineke natuurlijk.

Wat was je grootste radioblunder?
Die heb ik niet. Dat zou je de luisteraar moeten vragen. Als er een blunder is dan praat ik erover heen. Dan denk ik er niet meer over na. Het is gebeurd. Soit. Het zij zo.Weg wezen.

Kan je zonder radio?
Tuurlijk. Maar voorlopig nog even niet. Er staat een nieuwe lichting klaar die graag in het glazen huis (de studio) begint. Maar ja. Als Hanneke Groentenman op haar 76 ste nog steeds goede radio kan maken…waarom ik dan niet? Bovendien is mijn oudste dochter Mariëlle mijn techneut op de zaterdag, dat maakt het extra leuk om te doen!

Wat is het verschil met radiomaken toen en nu?
Vandaag de dag wordt er toch een partij techniek opengetrokken als we op locatie zijn. Niet te geloven! Er wordt echt iets neergezet. Vroeger ging ik op stap met mijn microfoon en een mini-discje en dat leverde ik dan in bij de studio in de Baccarastraat. Dat waren ook leuke tijden. Toen namen we gewoon de Nieuwe Meerbode door. Nu zie ik ze soms met drie laptops tegelijk binnenkomen in de studio. Vroeger was het gemoedelijker. Je bleef even zitten, je praatte even bij. Met de kerst was het gezellig. Er stond een saladebar en iedereen nam wat mee. Het heeft te maken met modernere tijden. Mensen hebben niet zoveel tijd meer. Dat is voor mij ook zo. Ik heb het ook heel druk.

Tot slot. Noem je favoriete muziek van dit moment en waarom?
Frank Sinatra – That’s Life.

Tekst: Anna Maria Mantel
Foto: Arjen Vos (Aalsmeer Vandaag)

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×