8 maart 2020

Jonas Ponsen

''Misschien wil ik later nog wel eens het nieuws presenteren''

Naam: Jonas Ponsen
Programma: 'Young Ones'
Functie: Radio dj
Doet: studeert aan Wellantcollege Westplas Mavo en zit in het derde jaar. Als hobby maakt hij radio.

Sfeer: Zonnige vrijdagmiddag, met een kopje thee gezellig aan de keukentafel.

Wat doe je in je vrije tijd?
Als mensen vragen wat ik in mijn vrije tijd doe, dan zeg ik altijd: "radio maken". Ik doe voor de rest niet aan een teamsport en ik heb ook geen andere hobby’s. Radio maken vind ik het leukst om te doen.

Hoe ben je met radio in contact gekomen?
Vroeger dacht ik er al aan om bij de radio of televisie te gaan werken, maar ik vind tv net iets moeilijker dan radio. Dus toen ben ik mij gaan richten op radio. Dat heb ik samen met mijn vader gedaan. Die heeft mij daarin super geholpen. We zijn samen gaan zoeken waar we bij de radio konden mee kijken. Toen kwamen we uit bij Radio Aalsmeer, want dat was gewoon dichtbij. Samen met mijn vader heb ik een mailtje gestuurd en daar kwam al redelijk snel een reactie op met het bericht dat we een keer langs mochten komen.

Hoe oud was je toen?
Ik was toen acht jaar. Dus ik was echt heel erg jong toen ik wilde beginnen bij de radio.

Bij welk programma mocht je aanwezig zijn?
Het programma waar ik mocht kijken was het kinderprogramma ‘Nou én’. Dat was met Dennis Wijnhout (bekend van het programma Hartelijk Zondag). Toen ik daar eenmaal was wezen kijken, vond ik het zo leuk dat ik altijd ben blijven plakken bij dat programma. Op een gegeven moment stopte ‘Nou En’ en ben ik met Dennis meegegaan naar ‘Hartelijk Zondag’.

Hoe vond je het toen je voor het eerst live op de radio te horen was?
Ik weet dat moment echt nog heel erg goed. Ik weet nog welk nummer ik aangekondigd heb, dat was een nummer van Ali B met ‘Terwijl jullie nog bij me zijn’. Ik begon met mezelf voorstellen en vertelde waarom ik wilde komen kijken. Dennis vroeg toen aan mij of ik het liedje aan wilde kondigen. Dat was het eerste live moment op de radio.

Wie waren er toen allemaal aanwezig?
Mijn moeder en Dennis. Mijn moeder stond bij het raam allemaal foto’s te maken. Die bewaart ze ook allemaal in een plakboek.

Je hebt even een radio pauze gehad, wat ging je daarna doen?
Ik heb inderdaad een pauze gehad van ongeveer een jaar. Na dat jaar ben ik benaderd door de toenmalige programmaleider met de vraag of ik een Radio Aalsmeer opleiding wilde gaan volgen. Daarbij leer je hoe alles werkt en hoe je moet presenteren. Zo weet ik nu precies hoe het mengpaneel werkt. Vanuit daar heeft hij mij doorgestuurd naar ‘Let’s Go’. Dat was een programma met Kim Maarse en Laurens Niezen. Kim stopte er op een gegeven moment mee en zo kwam Ilse Zethof erbij. ‘Let’s Go’ was eigenlijk een programma voor kinderen tot een jaar of 12. Doordat wij al ouder waren, leek het ons leuk om de leeftijd van het programma ook te verhogen naar die van pubers. De naam is nu dan ook veranderd van ‘Let’s Go’ naar ‘Young Ones’.

Nu heeft Laurens aangegeven dat hij een radio pauze neemt. Dus doen we het met zijn tweeën en hebben we elke week een gastpresentator. En sinds kort helpt Stevan van der Voet mee als technicus.

Hoe kom je aan je gastpresentator?
Dat kan echt van alles zijn. Er zijn al een hoop verschillende kinderen geweest. Zij kunnen ons mailen met de vraag dat ze dat een keer willen doen en dan nodigen wij ze uit om te komen. Het zou natuurlijk kunnen gebeuren dat we niemand kunnen vinden. Dan vragen we iemand die we al eerder in de uitzending hebben gehad. Tot nu toe is dat nog niet voorgekomen.

Welke taken heb jij binnen je programma?
Aan de voorbereiding doe ik niet heel veel, dat doet Ilse vooral. Daar wil ik haar ook heel erg voor bedanken, want zonder haar heb ik geen programma. Muziek uitzoeken doe ik nog wel eens. Ik kijk dan naar zowel Nederlandse als Engelse liedjes. De liedjes die op dat moment het meest populair zijn, die draaien wij. En het presenteren doe ik vooral. Misschien wil ik later nog wel eens het nieuws van Radio Aalsmeer presenteren.

Als iemand aan jou vraagt wat moet ik kunnen om goed te presenteren, wat zou jij dan zeggen?
Je moet je goed inlezen in het draaiboek en weten wat je zegt. Dus niet op woensdagavond komen en dan pas het draaiboek gaan lezen. Als kinderen heel zenuwachtig zijn dan zeg ik ze vaak dat ze er niet te veel over na moeten nadenken en het moet gaan voelen alsof wij een gesprek houden. Meer hoeven zij niet te doen. Ik vind het echt leuk om te praten met mensen. En dat doe je dan ook. Ik luister mezelf heel vaak teug zodat ik daar weer van kan leren. Dus dat kan ik ook iedereen aanraden als je wilt gaan presenteren.

Wat vind je zo leuk aan het maken van radio?
Ik vind het leuk om mensen te inspireren. Je kan heel veel kanten op met radio. Het entertainen van mensen vind ik ook heel erg leuk om te doen, dat probeer ik te doen door veel verschillende dingen te vertellen en mensen ook te laten weten wat er allemaal in Aalsmeer te doen is. Wat ik ook wel leuk vind, is dat mensen je herkennen van de televisie.

Zou je ooit alleen een programma willen maken?
Ik zou dat denk ik niet kunnen, want dan moet je alles zelf doen. Dus de voorbereidingen, muziek uitkiezen, presenteren en de techniek. Ik vind het leuk om met een gastpresentator te werken. Zoiets als de ‘Mark en Eric Show’ op vrijdagavond zou ik wel leuk vinden om te doen. Locatie-uitzendingen maken lijkt mij ook erg leuk om te doen. Als ik het zou maken zou het een gezellig programma zijn en dan maakt het niet uit of het ochtend of avond is. Het lijkt mij allebei gaaf om te maken.

Hoe valt school en radio maken op dit moment te combineren?
Dat vind ik af en toe wel moeilijk. Soms heb je wel eens iets tussendoor wat onder schooltijd is, maar gelukkig geeft de school mij die vrijheid om dat dan te kunnen doen. Een voorbeeld was met de ingebruikname van de nieuwe mengtafel met de burgemeester. Dat was toen onder schooltijd. Van de school mocht is daar heen, omdat ik daar ook heel veel van kon leren. Ze stimuleren mijn hobby heel erg en dat is fijn.

Voor de rest plan ik alles eromheen. Zo ga ik tijdens een toetsweek de hele dag leren en als pauze kan ik dan in de avond radio maken. Zo probeer ik het op die manier te combineren.

Je bent straks klaar met de middelbare school, wat ga je dan doen?
Ik heb er over nagedacht of ik iets met de radio wil gaan doen en dat zou ik ook heel erg graag willen, maar de kans is zo klein dat je daarmee doorbreekt. Dus ik heb besloten om voor zekerheid te kiezen. Ik ga na de middelbare school de opleiding hotel en event management doen of misschien iets in de zorg. Het zijn allebei hele verschillende dingen, maar het lijkt mij allebei heel erg leuk en dankbaar werk. Misschien kan ik daarna nog een opleiding doen voor radio doen.

Heb je een favoriet programma binnen Radio Aalsmeer?
Ik vind ‘DownTown Radio’ heel erg leuk (programma van Rinus van Itterzon, Dennis Wijnhout en Ilse Zethof). Daar luister ik ook elke maand naar. Ik vind het erg goed dat hier een programma over gemaakt wordt en het is tenslotte heel erg origineel. ‘Echt Esther’ vind ik ook leuk om naar te luisteren (programma van Esther Sparnaaij). ‘Echt Esther’ vind ik leuk, omdat het personen zijn uit de buurt die je hoort en omdat het meestal ook niet de standaard verhalen zijn die je hoort.

Wie van de landelijke radio zijn jouw voorbeeld?
Ik luister vaak naar Q-Music naar Mattie en Marieke elke ochtend van 6.00 uur tot 9.00 uur.

Hoe zie jij Radio Aalsmeer over tien jaar?
Ik zie het over tien jaar vooral nog lekker klein en gezellig. Ik zie voor me dat Radio Aalsmeer op veel plekken hangt. Met zowel tv als met radio. Dat veel meer winkels Radio Aalsmeer aan hebben staan. Misschien meer live locaties, want dat vinden mensen leuk om zowel naar te luisteren als naar te kijken. Waar ik wel eens aan gedacht heb toen ik nog in groep acht zat was aan een glazenhuis in Radio Aalsmeer.

Welke live locatie staat nog op je bucketlist?
Je kan echt alle kanten op en op de gekste plekken radio maken. Een live uitzending vanaf je eigen huis lijkt mij wel leuk, vanaf een huis van een luisteraar of ergens in Kudelstaart. In Kudelstaart worden weinig tot geen locatie-uitzendingen gemaakt. Dus daar zitten ook wel nieuwe ideeën in. Op een plek waar je het totaal niet verwacht, is ook wel heel bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan een boerenlandschap. Tijdens een feest in de N201 is het ook heel leuk om mensen te spreken. Het voordeel is dat onze doelgroep daar rondloopt. Alle live locaties op het water zijn ook heel erg leuk. Zoals je hoort, heb ik nog een hele lijst waar het mij leuk lijkt om een live uitzending te gaan doen.

Heb je zelf nog dingen wat mensen over jou of over Radio Aalsmeer moeten weten?
Zet Radio Aalsmeer gewoon een keertje op. Op je werk of onderweg naar huis.

Tekst: Thamar van den Bergen
Foto: Richard Zethof

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×